Ste fanúšikom stravovania sa v reštauráciách, obľubujete najmä čínsku reštauráciu a čínske jedlá, pretože ste fascinovaní chuťou, ako tieto jedlá chutia. Jednoducho neviete pochopiť, prečo vám tak chutia a premýšľate, ako ochutiť svoje vlastné jedlo, aby bolo také, ako jedlo v čínskej reštaurácii. Jedna z najčastejších prísad, ktoré sa v gastropriemysle používa je glutaman sodný, ktorý sa čím ďalej, tým viac používa ako jedna z prísad v jedlách. Pridaním tejto prísady môžete vytvoriť špeciálnu chuť jedla. Glutaman sodný môžete dostať v každých potravinách. Zaujímavosťou je, že glutaman sodný nemá svoju chuť, ale po pridaní do jedla, tak táto prísada zvýrazni prirodzenú chuť jedla. Najčastejšie sa používa do polievok, prívarkov alebo do omáčok k mäsu.
Glutaman sodný a jeho prítomnosť v potravinách
Glutaman sodný je prísada, ktorá je vyrobená z vody, glutamanu a z vody. Rozdiel medzi glutamanom a soľou je v tom, že soľ na rozdiel od glutamánu je vyrobená z len zo sodíka a z chloridu. Najčastejšie sa s touto prísadou môžete stretnúť v potravinách, ktoré sú balené, napríklad sáčkové polievky, glutaman sodný sa nachádza aj v bujóne či mäsových konzervách, omáčkach v konzervách, údenom mäse, ale i v čipsoch, krekroch, pripravených dresingoch do šalátov i v majonéze. Ako ste si mohli všimnúť, glutaman sodný je v prítomných v mnohých potravinách. Ak sa viac stravujete v reštauráciách alebo uprednostňujete balené, respektíve hotové jedlá, pravdepodobne obsahuje viac glutamanu sodného než keby ste si pripravili do isté jedlo doma. Ak vás zaujíma, či dané jedlo obsahuje prísadu glutaman sodný, odporúčame vám študovať zloženie, ktoré je súčasťou každého baleného jedla. V zložení nájdete všetky suroviny, prísady, ktoré boli použité a sú zoradené v poradí, ktoré je zostupné, to znamená, že je zoradené podľa množstva, ktoré je v danej potravine prítomné. V praxi to znamená, že tá surovina, respektíve prísada, ktorá je prvá, tak tá je zastúpená v danej potravine najviac a tá surovina alebo prísada, ktorá je na poslednom mieste, tak množstvo v potravine je najmenšie. Podľa toho veľmi ľahko zistíte, v akom množstve je glutaman sodný použitý v potravinách v porovnaní s inými surovinami. Ak chcete obmedziť používanie glutamanu sodného, tak pripravujte si stravu v pohodlí domova. Napríklad nemusíte použiť bujón do polievky, ale použite bylinky, ktoré máte doma, napríklad bylinku maggi, petržlenovú vňaťku a podobne. Ak chcete sa dozvedieť viac o glutamane sodnom, navštívte webovú stránku https://spolukstolu.podravka.sk/.